Advies & begeleiding, wat houdt dat eigenlijk in? (deel 4/6)

22-05-2023

Na het kennismakingsconsult kies je helemaal zelf of je een eerste sessie wil vastleggen. Sommigen kiezen ervoor om meteen een afspraak vast te leggen, anderen denken er nog enkele weken of zelfs maanden over na. Dat is allemaal prima, je hoeft je niet onder druk gezet te voelen om met de begeleiding te beginnen. Ik vertrouw erop dat wanneer je oprecht denkt dat het jou zal helpen, de beslissing om een afspraak te nemen wel zal volgen... Als je twijfelt, dan ben ik misschien niet de juiste persoon om jou te helpen! Marketing- en kortingtrucjes "voor snelle beslissers" laat ik daarom liever achterwege. Maar goed, nu ga ik verder naar de volgende stap in het begeleidingsproces en het échte onderwerp van dit artikel.

Van zodra je de afspraak voor een eerste sessie boekt, begin ik aan misschien wel de belangrijkste stap naar een leuker samenleven voor jou en jouw hond of kat:

de voorbereiding van onze eerste sessie.

Die voorbereiding is nodig zodat ik tijdens onze sessie een samenhangend verhaal kan vertellen. Ieder probleem vraagt nl. om een allround aanpak, een samenhangend verhaal, en niet om enkele losse tips. Dat is ook de reden waarom je met de losse tips van op sociale media, uit een boek, van een website, van een vriend/buurman/tante/achterneef/... meestal niet veel succes boekt. Wanneer ik met jou ons plan van aanpak bespreek, dan is het grote plaatje - de allround aanpak - er om je te helpen de focus te houden op wat belangrijk is. Tegelijk zijn ook de details belangrijk, want je moet natuurlijk ook inzicht hebben in hoe je die totaalaanpak concreet in jullie leven zal toepassen. Tijdens de voorbereiding stort ik mij dus zowel op het totale plaatje als op de concrete details.

(Je ziet al dat we in onze eerste sessie heel wat te bespreken zullen hebben...)

Sinds ons kennismakingsconsult heeft jouw verhaal rustig verder kunnen sudderen in mijn hoofd. Ideeën rond hoe we jullie proble(e)m(en) kunnen aanpakken, welke bijkomende dingen die aanpak nog extra kunnen ondersteunen en welke andere zaken nog extra aandacht vragen, passeren de revue. Wanneer ik mij klaarzet om onze eerste sessie voor te bereiden, maak ik een samenhangend verhaal van al dat "gesudder". In dat verhaal is alles met elkaar verbonden, want ook "in het echt" beïnvloedt alles elkaar.

Door onze aandacht op alle relevante fronten tegelijk te richten, kunnen we bovendien het effect van onze aanpak vergroten. Tegelijk riskeer je, precies door verschillende dingen tegelijk te gaan doen, dat al die factoren elkaar opheffen waardoor er geen enkel of slechts een heel klein effect zal zijn. Het plan van aanpak moet daarom echt goed doordacht zijn, en daarom neem ik graag rustig en ongestoord de tijd om dit plan samen te stellen.

Ieder plan van aanpak is individueel en wordt op jouw maat opgesteld. Precies omdat het altijd maatwerk is, kan ik in dit blogartikel verder weinig zinnigs schrijven over hoe die voorbereiding in de praktijk gebeurt. Dat hangt er namelijk van af! Wat ik wél kan zeggen, is dat een goeie voorbereiding helpt om mij tijdens onze afspraak open te stellen voor jouw inbreng. Want een plan van aanpak opstellen, dat doen we eigenlijk altijd met twee!

In de volgende blogpost neem ik je mee naar de eerste sessie... Je leest er alles over in deel 5!

Wil je graag jouw probleem of vraag met mij bespreken? Wacht niet langer: 


Mis geen enkele nieuwe blogpost

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikels? Laat dan hier je gegevens achter.