Waarom ik?

26-02-2024

Ik schreef eerder al hoe belangrijk ik het vind dat je niet zomaar een traject bij de eerste de beste begint, en dat je vooral een 'klik' moet hebben en oprecht moet geloven dat die specifieke persoon jou zinvolle informatie zal kunnen geven voordat je advies van iemand aanvaardt. Daarop kreeg ik al eens de vraag: "Wat maakt jou dan anders dan die anderen, Maaike? Wat vinden we bij jou dat we bij anderen niet gaan vinden? Waarom jij?" Waarom ik?

De kern

Ik ben altijd een geïnteresseerd kind geweest. Ik kon - en kan nog steeds - werkelijk álles interessant vinden, zolang iemand er maar goed over kan vertellen of schrijven. Al heel mijn leven blijk ik daarnaast goed in samenvatten en compexe informatie omzetten naar begrijpelijke, toegankelijke taal. Ik weet niet hoe, het gaat vanzelf. Op school wist ik dat er punten te rapen vielen wanneer er samenvattingen of boekbesprekingen gemaakt moesten worden of wanneer er een test "begrijpend lezen" gehouden. Aan de unief slaagde ik voor mijn examens doordat mijn samenvattingen echt de belangrijkste info bevatten en ik die kon instuderen, dan bleef er nog tijd over om naar de dansles te gaan en de weekendavonden door te brengen met mijn lief. Van mijn mama kreeg ik in mijn jonge leven al complimenten omdat ik dingen die ze niet begreep op een hele eenvoudige manier aan haar kon uitleggen zonder dat ze zich daarbij dom of uitgelachen voelde. 

In een wereld waarin we overspoeld worden door informatie en meningen, wil ik proberen de ruis te filteren en de kern van de zaak te begrijpen en vervolgens op een heldere, eenvoudige manier aan jou over te brengen.

In een wereld vol coaches en therapeuten, wil ik degene zijn die complexe informatie toch helder en eenvoudig weet over te brengen. Dat is niet hetzelfde als simplificeren of de complexiteit negeren! Het gaat erom de essentie te vatten en deze op zo'n manier te presenteren dat iedereen, ongeacht hun voorkennis, het kan begrijpen. Dit is vooral belangrijk in de gedragsbegeleiding, waar een klein misverstand of een verkeerd geïnterpreteerd advies kan leiden tot onbegrip, frustratie en nog meer problemen dan er al waren.

Selecteren wat echt belangrijk is

Daarom is mijn benadering altijd persoonlijk en op maat gemaakt. Voordat ik adviezen op je afvuur, neem ik eerst de tijd om jou en je dier te leren kennen zodat ik alleen de meest relevante en toepasbare informatie aan jou moet overbrengen. Geloof mij, dat is al héél veel informatie! Door al een selectie te maken in wat volgens mij het meest relevant is voor jou, hoop ik dat de informatie op die manier beter blijft hangen en jij sneller het vertrouwen wint dat je weer vat kan krijgen op de zaken die nu nog moeilijk lopen. Wanneer ik merk dat er interesse is voor verdere uitweiding, grijp ik die kans met veel plezier. Laat het mij dan vooral weten!

Het gaat niet alleen om het geven van advies, maar veelal om het bouwen van een brug tussen jouw belevingswereld en die van je dier

Kennis en ervaring

Voordat ik professioneel aan de slag ging als oppas, dogwalker en gedragstherapeut/coach, had ik al een uitgebreid assortiment aan opleidingen, cursussen, bijscholingen, seminaries, enz. gevolgd. Naar al die verschillende mensen - met en zonder wetenschappelijke achtergrond, ervaringsdeskundige of niet, theoretisch of praktisch aangelegd, met verschillende visies, stijlen en benaderingen over honden, katten en mensen - heb ik heel aandachtig geluisterd. 

Inzicht

Daarna heb ik - stukje bij beetje - al die informatie verwerkt totdat ik er gemakkelijker de essentie kon uithalen. Stilaan zag ik steeds meer verbanden die in de cursussen niet gelegd werden. Tussen de verschillende visies door doken steeds meer gemeenschappelijke elementen op. Sommige verschillen leken alleen nog neer te komen op de woordkeuze, waarbij verschillende mensen andere dingen lijken te zeggen maar eigenlijk toch hetzelfde zeggen. Of net omgekeerd, mensen die hetzelfde zeggen, maar toch heel andere dingen bedoelen of anders handelen bij diezelfde woorden. Er kwam niet alleen inzicht, ik ervaarde ook hoe het voelt om theorieën in de praktijk te brengen, en praktijk in theorie te gieten.

Terwijl dat allemaal zachtjes stond te sudderen in mijn hersenpan, zag ik ook steeds nieuwe kennis opduiken. Kennis die oude dogma's en zekerheden deden wankelen of zelfs helemaal instorten, en ook nieuwe kennis die net voortbouwt op die oude dogma's. Ik zag ook mensen die kritisch omsprongen met die nieuwe kennis, en die door hun eigen bedenkingen te formuleren ook mij hielpen om een mening te vormen over die nieuwe kennis.

Alles hangt samen

En daar werd het pas écht interessant! Pas toen het voor mij duidelijk werd hoe subjectief DE waarheid in mensenland is, zag ik ook in dat alles met elkaar verbonden is. Ieder element oefent een invloed uit op andere elementen en wordt tegelijk beïnvloed door nog andere elementen. Miljarden dingen door elkaar, van atoomdeeltjes tot hemellichamen en - waarom niet - sterrenstelsels.

Alle miljoenen (of miljarden, weet ik het, ik heb ze niet geteld) atomen die samen onszelf, onze hond en onze kat vormen, beïnvloeden alle vele miljarden (je merkt het, in ben niet zo goed met grote aantallen) atomen die hen omgeven, die op hun beurt ook weer andere elementen beïnvloeden. Je zou je voor minder onbelangrijk voelen, toch? Of nee, je hebt net meer invloed dan je beseft!

We weten zoveel nog niet en toch weten we zoveel wél, omdat wij er deel van uitmaken en dus vrolijk meedraaien in die hele soep. Geen wonder dat we het soms - vaak? - even niet meer weten, geen wonder dat we naar elkaar kijken om hulp.

Blijven leren

Door voortdurend bij te leren uit allerlei hoeken en over verschillende onderwerpen, blijf ik evolueren, blijf ik nieuwe inzichten opdoen en blijf ik mijn manier van communiceren verfijnen en verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de informatie die ik deel niet alleen actueel is, maar ook past in het grotere geheel. Dit werk is nooit af, en daarom hou ik graag mijn ogen, oren en alle andere zintuigen open voor nieuwe informatie.

Maaike weet alles?

Nee. Ik geloof niet dat ik alles weet, ook niet over honden en katten. Ik geloof wel dat ik je door de inzichten die ik in de afgelopen 10 jaren (en eigenlijk al van lang daarvoor) verwierf, kan helpen om in al die ruis tot de kern van jouw probleem met je kat of hond te komen. Vervolgens filter ik er de beste manier uit om met dat probleem te leren omgaan, zodat je weer harmonieus kan samenleven met jouw kat of hond. En dat probeer ik dan helder en begrijpelijk aan jou over te brengen, zodat je begrijpt wat er gaande is en wat je kan doen om beterschap in jullie leven te brengen.

Lijkt dat je wat? Boek gerust een kennismakingsgesprek!


Mis geen enkele nieuwe blogpost

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikels? Laat dan hier je gegevens achter.