Contrair

24-01-2023

Contrair doen, dat is tegen de massa ingaan, het tegenovergestelde doen van wat verwacht wordt of zelfs bewust tegenwerken. Het heeft een wat negatieve connotatie, maar het kan ook een zekere charme hebben. Dit weekend vond ik dat mijn kat Felix wat contrair deed.

In samenspraak met de dierenarts monitor ik al een tijdje hoeveel water Felix iedere dag drinkt. Daarom vul ik zijn drinkfontein iedere ochtend bij met een maatbeker. Die drinkfontein had ik lang geleden al aangeschaft omdat ik had gelezen dat katten het liefst drinken van stromend water én uit een lage en brede schaal zodat hun snorharen tijdens het drinken nergens tegenaan duwen. Dat zou het beste aansluiten bij hoe katten in de natuur zouden drinken.

Behalve Felix. Hij besloot afgelopen zaterdag dat het nóg toffer is om uit een hoge, smalle beker te drinken. Efficiënt lijkt het niet... Zijn hoofd past er maar net in, zijn tong raakt amper het wateroppervlak en zijn snorharen zitten klem tussen zijn wangen en de wanden van de beker. Maar toch is dat hoe hij sindsdien het liefst zijn water drinkt. Niet alleen zaterdag, maar iedere dag. Een volle beker is niet goed, dat is te gemakkelijk... Nee, het water moet liefst zo laag mogelijk staan zodat hij zijn hele hoofd in de beker moet steken en hij zijn tong zo ver mogelijk moet uitstrekken. Tegen alle kattenregels in.

Ik zie Felix rebelleren tegen de regels die de maatschappij hem oplegt en mijn moederhart glimt van trots. Ik ben blij dat hij zich veilig genoeg voelt om zijn eigen ding te doen, los van wat ik ervan vind en wat andere katten ervan zouden vinden.

Laat dit een uitnodiging zijn om je eigen ding te doen, los van wat anderen daarvan vinden. En laat het ook een uitnodiging zijn om jouw eigen hond of kat de ruimte te geven om te ontdekken wat zijn of haar "ding" is. Los van alle regels, los van wat iemand anders daarvan vindt. Laat je niet aanpraten - ook niet door professionals, zoals ik - wat je wel of niet moet doen maar ontdek jullie eigen regels. Wees kritisch en sta open voor mogelijkheden, altijd!


Mis geen enkele nieuwe blogpost

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikels? Laat dan hier je gegevens achter.