Maaike Pannemans

Via advies en begeleiding voor gezinnen met honden en katten wil ik het samenleven verbeteren tussen mensen en hun dieren. Mijn visie is dat wanneer mensen zichzelf en de dieren met wie ze samenleven beter begrijpen, de onderlinge relatie automatisch zal verbeteren. Begrip van de lichaamstaal van honden en katten is daarbij onmisbaar. Maar ook kennis en begrip van de behoeften en het individuele karakter van ieder gezinslid. Met mijn persoonlijke en individuele aanpak wil ik in de eerste plaats ervoor zorgen dat mens en dier weer in eenheid kunnen samenleven. Theoretische en wetenschappelijke kennis is de basis, maar de relatie en het unieke karakter van mens en dier komen altijd op de eerste plaats.

 

Om te leren omgaan met probleemgedrag is het essentieel dat je begrijpt wat de onderliggende oorzaken zijn van het gedrag van je hond of kat. Je leert je kat of hond beter begrijpen door het inzicht en de ondersteuning van een deskundige. Die ondersteuning kan ik alleen geven als ik jullie zo goed mogelijk kan leren kennen. Dat lukt het beste in jullie eigen, vertrouwde omgeving. Daarom werk ik zoveel mogelijk met bezoeken aan huis. Kennismakingen en opvolgsessies kunnen ook via Zoom gebeuren.

© Inspired by Bandhu Hondenfotografie

Kijk hier voor meer informatie over persoonlijk advies en begeleiding op maat van jou en je dier.

Ik heb een bijzondere interesse en voorliefde voor adoptiedieren en herplaatsers uit binnen- en buitenland. Ik begeleid daarom hoofdzakelijk mensen die een hond of kat hebben geadopteerd en hierbij tegen (onverwachte) moeilijkheden opbotsen. Maar natuurlijk sta ik ook voor je klaar als jouw hond of kat geen asielverleden heeft. Wil je graag weten of ik jou kan helpen? Geef mij dan gerust een seintje via de contactpagina.

 

Ik ben geen dierenarts, ik kan en mag dus geen evaluaties maken van de fysieke gezondheid van je dier. Via bijscholingen en ervaring ben ik wel getraind om fysiek ongemak te herkennen bij honden en katten. Van zodra ik vermoed dat er een medisch probleem kan zijn of een ongemak dat via een dierenarts onderzocht en verholpen kan worden, zal ik je meteen doorverwijzen naar je vertrouwde dierenarts of naar een specialist.

Gedragsconsultatie bij Artemis Dierenartsen

Het is nu ook mogelijk om een gedragsconsultatie te boeken bij Artemis Dierenartsen in Mechelen. Afspraken zijn steeds mogelijk op donderdag en kunnen telefonisch geboekt worden. Een gedragsconsultatie kost € 150, gaat door op de praktijk en duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. Na de afspraak maak ik een schriftelijk verslag en blijf ik een maand beschikbaar voor nabegeleiding op afstand (via telefoon, e-mail, WhatsApp,...). Indien nodig, kan er hierna natuurlijk nog verdere opvolging en een huisbezoek vastgelegd worden.

Blik achter de schermen

Mijn Instagram-account is mijn blije online plek. Volg mij voor een blik achter de schermen van het bedrijf en de diensten. Je krijgt er een persoonlijke inkijk in mijn leven en de dieren waarmee ik werk. Bekijk mijn account hier.

Geschiedenis en opleidingen...

Als kind was ik al geïnteresseerd in de natuur. Ik ben niet opgegroeid met dieren en bovendien ben ik nooit een durver geweest, daarom vond ik het vooral fijn om over dieren te lezen of om hen - vanop een veilige afstand - te observeren. Het echte contact met dieren, dat liet ik liever over aan anderen, want stiekem was ik nogal bang van dieren.

Nadat ik, vele jaren later, mijn talen- en communicatiestudies aan de KU Leuven afrondde, ging samenwonen en aan mijn eerste job begon, begon het toch serieus te kriebelen om een hond te nemen. Mijn angst voor honden was in de loop der jaren verminderd. Ik hou wel van een goeie voorbereiding, daarom heb ik mij na mijn studies jarenlang ingelezen over honden, hun opvoeding en training. En toen was ik er klaar voor... "Hop, naar het asiel"!

 

Toen Haley in 2014 in ons leven kwam, bleek het toch moeilijker om haar "te doen luisteren" dan het in de vele boeken werd voorgesteld. De oplossing lag voor de hand: nog méér boeken lezen, tv-programma's kijken over honden, opzoekingen doen op internet... Maar dat bracht geen raad. Haley trok geweldig hard aan de leiband en alle tips en stappenplannen om haar te leren om "mooi aan de voet" te wandelen lukten niet in de praktijk.

 

Tijdens mijn opzoekingen botste ik af en toe op een cursus hondengedrag. Dat klonk wel interessant... Al dromend groeide stilaan een businessplan: ik wilde een doggy daycare beginnen! Ik schreef mij in voor enkele cursussen in de buurt, daarna volgden er nog meer op andere locaties. Omdat we ondertussen ook een kat hadden, volgde ik 'voor de fun' natuurlijk ook enkele cursussen over katten. Ik volgde cursussen, lezingen en opleidingen bij heel verschillende mensen: met of zonder wetenschappelijke achtergrond, ervaringsdeskundige of niet, theoretisch of praktisch aangelegd,...

 

Tussen al die verschillende visies, stijlen en benaderingen van de beschikbare kennis over honden en katten, begon ik stilaan mijn eigen richting te vinden. Een richting zonder methodes, stappenplannen, hokjes, doelstellingen en diagnoses maar mét empathie, kennis, reflectie en geduld. Hoewel ik de opleidingen gestart was vanuit de overtuiging dat ik zeker géén hondengedragstherapeut, hondenfluisteraar, hondencoach, of hoe-je-mij-ook-wil-noemen wilde worden, vond ik het wel tof om anderen te helpen met hun honden- of kattenproblemen.

In 2018 startte ik in bijberoep als professionele honden- en kattenoppas. Iets later was ik klaar om ook gedragsbegeleiding officieel aan te bieden, en zo geschiedde. Anderhalf jaar later, in december 2019, heb ik de stap gezet naar de échte zelfstandigheid. Sindsdien werk ik fulltime en met hart en ziel voor iedereen die samenleeft met honden en/of katten en die hierbij mijn hulp vraagt.

Bijleren en geïnteresseerd blijven in de wereld stopt uiteraard nooit. Zelfstudie blijft een vaste waarde in mijn dagelijkse leven en ik volg nog regelmatige bijscholingen die gegeven worden door experten in hun vakgebied. De onderstaande lijst is een overzicht van de cursussen die ik tot nu toe volgde en zal ongetwijfeld nog verder aangevuld worden...

Overzicht opleidingen en cursussen, in chronologische volgorde:

 • September 2016, Cursus (4 dagen): "Gedrag en lichaamstaal bij katten", Sonja Van Leeuwen (Katten Academie)

 • September 2016, Workshop: "EHBO kat", Joris De Swert (Dierenkliniek De Ark)

 • Oktober 2016, Cursus (4 dagen): "Ethologie van de hond", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • December 2016, Cursus (2 dagen): "Basis fysiologie & pathologie, in eerste hulp bij honden", Evi Vos (Toscanzahoeve)

 • December 2016, Workshop: "EHBO bij honden: praktijk", Evi Vos (Toscanzahoeve)

 • December 2016, Cursus (4 dagen): "Angst, agressie en stress bij honden", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • December 2016, Cursus (1 dag): "Gedragsmedicatie bij honden", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • Januari 2017, Cursus (1 dag): "Anatomie van de hond", Geraldine De Munck (Dierenartspraktijk Nest)

 • Februari 2017, Cursus (1 dag): "Beweegleer hond basis", Marcel Nijland (Canine Kynologisch Advies)

 • Februari 2017, Cursus (1 dag): "Bachbloesems bij dieren", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • Februari 2017, Cursus (1 dag): "Rassenkennis hond", Anne Appeltans-Janssen (Toscanzahoeve)

 • Februari 2017, Cursus (1 dag): "Voeding bij katten", Prof. dr. Myriam Hesta (UGent)

 • Maart 2017, Cursus (1 dag): "Palliatieve zorg en stervensbegeleiding", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • April 2017, Workshop: "Vacht- en nagelverzorging bij katten", Sulaika Cornelissen (Toscanzahoeve)

 • April 2017, Workshop: "Hondenfotografie", Kees Van Sundert (Inspired by Bandhu Hondenfotografie)

 • April 2017, , Workshop: "Tricks en clickertraining", Dawn Hill

 • Mei 2017, Workshop: "Hersenwerk basis", Marijke 't Syen (Toscanzahoeve)

 • Juni 2017, Cursus (1 dag): "Uitlaat, pension en asiel", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • Juni 2017, Lezing: "Hormonen en gedrag bij honden", Ingrid Smolders (Into the Wild)

 • Juli 2017, Workshop: "Hoe krijg je je kat in actie", Miranda Geerlings (4Cats)

 • September 2017, Workshop: "Puzzelen met je hond", Rachelle Huismans & Milko Kurvers (Woof@Work)

 • September 2017, Workshop: "Massage bij katten", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • September 2017, Cursus (1 dag): "Pups socialiseren, trainen,…", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • September 2017 - juni 2019, Opleiding: "Hondengedragsdeskundige", Laura Bangels

 • Oktober 2017, Cursus (1 dag): "Leerprocessen bij dieren", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • Oktober 2017, Cursus (1 dag): "Ethiek bij dieren", Esteban Rivas (Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap)

 • November 2017, Cursus (1 dag): "Intelligentie bij honden", Esteban Rivas (Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap)

 • November 2017, Cursus (1 dag): "Wetgeving rond dieren", Anne Appeltans-Janssen (Toscanzahoeve)

 • November 2017, Cursus (1 dag): "Bewustzijn, emoties en empathie bij dieren", Esteban Rivas (Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap)

 • November 2017, Cursus (1 dag): "Voeding en invloed op gedrag basis", Evi Vos (Toscanzahoeve)

 • November 2017, Cursus (1 dag): "Gedragsmedicatie bij katten", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • December 2017, Cursus (6 dagen): "Gedragstherapie en probleemgedrag bij honden", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • December 2017, Cursus (1 dag): "Kruiden en voedingssupplementen bij dieren", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • December 2017, Workshop: "Cases gedragstherapie en probleemgedrag bij honden", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • Januari 2018, Online cursus: "Introduction à l'éducation canine", Simonne Raffa (De Main De Maître)

 • Februari 2018, Cursus (1 dag): "Beroepsopleiding puppyparty", Inge Pauwels (Toscanzahoeve)

 • Maart 2018, Lezing: "De socialisatieperiode bij puppy's", Anouck Haverbeke (Vet Ethology)

 • Maart 2018, Workshop: "Apporteren bij honden", Marcel Nijland (Canine Kynologisch Advies)

 • Maart 2018, Workshop: "Clickertraining" (onderdeel van de opleiding bij Laura Bangels), Sam Turner (Paws4Fun)

 • April 2018, Lezing: "Hoe help je een uitvallende hond? Introductie Behavior Adjustment Training (BAT)", Monique Bladder

 • April 2018, Lezing: "De connectiemethode", Geert De Bolster (Mindwise)

 • April 2018, Cursus (1 dag): "Hersenen en gedrag", Marcel Nijland (Canine Kynologisch Advies)

 • Mei 2018, Lezing: "Bouwen aan vertrouwen na adoptie", Annelies De Paep (Wablaf)

 • Mei 2018, Cursus (1 dag): "Kat en hond", Annika Plevoets (Toscanzahoeve)

 • Mei 2018, Workshop: "Puppygym" (onderdeel van de opleiding bij Laura Bangels), Sam Turner (Paws4Fun)

 • Juni 2018, Lezing: "Opvoeden zonder commando's", Annelies De Paep (Wablaf)

 • Juni 2018, Workshop: "Gérer la peur chez le chien", Anouck Haverbeke (Vet Ethology)

 • Juni 2018, Cursus (3 dagen): "Intelligentie bij dieren", Esteban Rivas (Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap)

 • Juni 2018, Workshop: "Positief pakwerk", Marcel Nijland (Canine Kynologisch Advies)

 • Juni 2018, Workshop: "Positieve Jachttraining" (onderdeel van de opleiding bij Laura Bangels), Sofie Callens (Hondersteboven)

 • Juli 2018, Workshop: "SATS" (onderdeel van de opleiding bij Laura Bangels), Erica Bokelmann

 • Juli 2018, Workshop: "Speuren" (onderdeel van de opleiding bij Laura Bangels), Lies Vanacker (Dogs in Mind)

 • Augustus 2018, Cursus: "Introductie Hersenwerk voor honden", Marleen Van Baal

 • September 2018, Lezing: "Puppydag: Puppy’s alles wat je nog niet wist en moet weten", Marcel Nijland (Canine Kynologisch Advies)

 • September 2018, Lezing: "Honden opvoeden vanuit verbondenheid", David Pithie

 • September 2018, Seminar: "Cat Friendly Homing" en cases, Vicky Halls

 • September 2018, Lezing: "Gelukkig & samen leven met je hond", Ineke Van der Aa (Shewolf Dog Coaching)

 • Oktober - december 2018, Cursus (2 dagen): "Gedrag en neurologie" (onderdeel van de opleiding bij Laura Bangels), Dr. Pascale Trimpeneers

 • Oktober - november 2018, Cursus (3 dagen): "Begeleider Hersenwerk voor Honden", Marleen van Baal (Hersenwerk voor Honden)

 • November - december 2018, Cursus: "Asielmedewerkers", Vlaamse Overheid

 • December 2018, Seminar (2 dagen): "Poes Café", Anneleen Bru e.a.

 • December 2018 - december 2019, Cursus: "Bezielde marketing", Soulworx

 • Januari 2019, Cursus (1 dag): "Effect van voeding op gedrag bij honden" (onderdeel van de opleiding bij Laura Bangels), Prof. dr. Myriam Hesta (UGent)

 • Januari 2019, Lezing: "Zelfzorg", Dr. Erna Claes, Fenrir Consult

 • Februari 2019, Lezing: "Wetgeving in hondenland", Sara Van Lindt

 • Februari 2019, Lezing: "Veterinaire aromatherapie", Anouck Haverbeke (Vet Ethology)

 • April 2019, Lezing: "Pijn en ongemak herkennen bij honden", Ilke Alaerts (Het Waterhof)

 • Mei 2019, Workshop: "Zelfzorg 2", Dr. Erna Claes, Fenrir Consult

 • September - december 2019, Vorming: "Opvoeden vanuit verbondenheid", David Pithie

 • September 2019, Workshop: "Communicatietraining: omgaan met moeilijke klanten", Dr. Erna Claes, Fenrir Consult

 • November 2019, Lezing: "Dogsitief", Ineke Van der Aa (Shewolf Dog Coaching)

 • November 2019, Lezing: "Bewust aanraken", (Kynorelax)

 • Januari 2020, Cursus (2 dagen): "Ethologie canine, médecine vétérinaire comportementale et bien-être animal", Anouck Haverbeke (Vet Ethology)

 • April 2020, Webinar: "Destruction & Reactive Anxiety in Adoptive Homes", Dr. Jeff Nichol

 • April 2020, Webinar: "Online groeien voor diergedragsprofessionals", Anneleen Bru (Felinova) & Sedrick

 • April 2020, Online lezing: "Case Studies: Dog to Human Aggression", Michael Shikashio (AggressiveDog)

 • Augustus 2020, Lezing: "De buitenlandse hond", Suze Steenbergen

 • September 2020, Seminar: "Multidisciplinair Kattengedragsymposium: Katteneigenaren begrijpen en bereiken", Dr. Esther Bouma (Purr Doctors), Roeland Wessels (St. Anna Advies), Sonja van Leeuwen (Katten Academie)

 • September 2020, Seminar: "Kind-Hond-Manifestatie", Cindy van Dorst & Yvonne Verschure (Dierbare Ontmoetingen)

 • September 2020, Online lezing: "Cavorting Canines", Dr. Amber Batson

 • September 2020, Online lezing: "Troublesome Teens", Dr. Amber Batson

 • September 2020, Webinar: "Safety and Defensive Handling with Aggressive Dogs", Michael Shikashio (AggressiveDog) & Trish McMillan (McMillan Animal Behavior)

 • September 2020, Seminar (3 dagen): "The Aggression in Dogs Conference", Michael Shikashio (AggressiveDog), Amy Pike (Animal Behavior Wellness Center), Katenna Jones (Jones Animal Behavior), Denise Fenzi (Fenzi Dog Sports Academy), James Crosby (Canine Aggression Consulting LLC), Kim Brophey (The Dog Door Behavior Center), Leslie McDevitt (Control Unleashed), Trish McMillan (McMillan Animal Behavior), Laura Donaldson (Four Paws, Four Directions Dog Training & Behavior Consulting, LLC), Dr. Kathy Murphy (Comparative Biology Centre)

 • September 2020 - maart 2022, Opleiding: "Advanced Feline Behaviour for Cat Professionals", International Cat Care

 • November 2020, Cursus: "Eerste hulp bij Angst voor honden", Marleen van Baal (MvB InZicht)

 • Februari 2021, Seminar (2 dagen): "The complete dog", Turid Rugaas

 • April 2021, Seminar (3 dagen): "Dog Behavior Conference", Ádám Miklósi, Alexandra Horowitz, Andrew Hale, Clive Wynne, Irith Bloom, Joshua Leeds, Lisa Waggoner, Michael Shikashio (AggressiveDog), Sarah Fisher, Victoria Stilwell

 • November 2021 - november 2022, Cursus: "Minimalistisch ondernemen", Soulworx

 • Februari 2022, Bijscholing: "Pijn herkennen bij honden", Kelly Huygens (Canifit)

 • Februari 2022, Webinar: "Play way! For Reactivity and Aggression Challenges!", Amy Cook

 • Juni 2022, Webinar: "Learning the Ropes: All Things Leash Handling", Michael Shikashio & Grisha Stewart

 • Juni - augustus 2022, Webinarreeks: "Pain Rewires the Brain: Aggression, Arousal, Anxiety & Reactivity", Dr Kathy Murphy (Behavior Vets)

 • Juli 2022, Seminar (2 dagen): "Trauma in Animals", Dr Simon Gadbois, Dr Kathy Murphy, Debbie Busby, Dr Amber Batson, Rachel Leather & Natalie Light, Kim Brophey